Bezoek Max en Nellie Gulik aan Siter mei 2018

Kunst in Siter

Zoals velen van u  misschien wel weten hebben Max en ik tijdens onze vakantie een bezoekje gebracht aan onze zustergemeente in Siter. Na een aangename en rustige reis van 7 dagen kwamen we daar op een vrijdagmiddag tegen enen aan. We werden opgewacht en hartelijk verwelkomd door het dominees echtpaar Atilla en Abigèl Szomor en hun kinderen Hanna en Bence.

Toen wij naar de pastorie liepen zagen we hoger op de heuvel gewapper bij de kerk. Het leek wel of er was te drogen hing. Later op de middag, na een heerlijke traditionele Hongaarse lunch, maakten we een wandeling door de tuin naar de kerk en toen bleken er, tot onze verrassing, kunstwerken ter grootte van een theedoek aan wasknijpers te hangen, rondom de kerk. Abigèl Szomor legde uit hoe die kunst daar terecht gekomen is.

Een tijdje geleden, in februari of maart, is er een soort werkweek annex conferentie in India georganiseerd door de stichting “Narrative Movements” (verhalende bewegingen) voor kunstenaars uit de hele wereld. 

Plusminus 200 deel­nemen­de kunstenaars hebben daar een kunstwerk gemaakt en hiervan zijn reproducties gemaakt op weer­bestendige doeken. De kunstenaars kregen per land een set van deze doeken mee, met de opdracht daarmee een expositie te organiseren.

Onder de deelnemers waren ook studenten en een docent aanwezig van de faculteit schone kunsten van de Christelijke Univer­siteit in Oradea.

Abigèl is als studenten predikant ver­bon­den aan deze universiteit en zij hoorde dat er een plek werd gezocht om deze doeken tentoon te stellen. Enthousiast als ze is wist zij hier wel een mooie plek voor. Dus werd op 15 april 2018 deze inter­nationale ten-toonstelling, genaamd ‘The Global Post Contemporary Wave’, georganiseerd door de PKE (Partiumi Keresztény Egyetem = Partiumse Christelijke Universiteit) in samenwerking met de kerk in Siter, geopend door Attila, in aanwezigheid van veel kunstenaars en studenten, pers, enkele bobo’s en ook behoorlijk wat inwoners van Siter, die opvallend vaak zeer positief reageerden op de getoonde hedendaagse kunst.

Op deze dag werd dezelfde tentoonstelling op 40 andere plaatsen in de wereld geopend en overal hingen de werken in openbare, voor iedereen toegankelijke, ruimten. Door de tentoonstelling hebben zowel Siter als de kerk veel publiciteit gekregen in Roemenië.

De foto’s op deze pagina’s zijn gemaakt tijdens de opening.

Ik ben geen kunstkenner, maar ik was behoorlijk onder de indruk van wat er rond de kerk van Siter aan nieuw gecreëerde kunst te zien was. Wij hebben hier in Sellingen iedere zomer tijdens Montmartre rond onze kerk ook allerlei eigentijdse kunstuitingen maar in onze beide kerken zijn ook eeuwenoude schitterende muur- en plafond-schilderingen te bewonderen en daarmee is weer een overeenkomst gebleken met onze zustergemeente.

Max en Nellie Gulik