Kerstwandeling vrijdag 13 december 2019

Door de Evangelisatiecommissie, een afvaardiging vanuit de Gereformeerde en de Hervormde kerk van Sellingen, werd op vrijdag 13 december de jaarlijkse Kerstwandeling georganiseerd. Een beetje vroeg dit jaar, want met de komst van Kerst zijn er de komende dagen/weken veel activiteiten. Een kleine 100 deelnemers hebben deelgenomen aan de Kerstwandeling.

Vanuit de Sprankel kon vanaf 18:45 uur gestart worden in groepen. Iedere groep kreeg een routebeschrijving en een lantaarn mee, om de weg in het donker te kunnen vinden. De route was overigens prachtig verlicht met ruim honderd lantaarns, lichtslangen en glazen potten met kaarsverlichting. Bij vertrek werden de deelnemers ingesproken op de zoektocht naar Jezus, want daar was het uiteindelijk allemaal om te doen.

Onderweg kwam men de joviale koning Herodes tegen. Tussen de regels door kon men horen dat hij er niet blij mee was dat er in zijn koninkrijk zomaar nog een Koning was geboren. Hij was immers de koning! Hij paaide de kinderen met snoep en motiveerde ze om vooral bij hem terug te komen als het kindje Jezus gevonden was. De beloning was een grote schaal met kleurrijk snoep. De verleiding was groot!

Voordat het stadje Bethlehem werd binnengegaan moest men zich, net als Jozef en Maria, laten registreren bij keizer Augustus. Aangekomen in het prachtige stadje Bethlehem kregen de deelnemers uitleg over de naam Bethlehem. Omdat de naam “de stad van het brood” betekent, werd er natuurlijk ook brood aangeboden en tevens werd uitgelegd hoe brood vaker in de bijbel voorkomt: “het dagelijks brood”, “het brood des levens”, “Hemels brood” en welke betekenis het heeft.

In Bethlehem kwam men Jozef en de herbergier tegen en net buiten Bethlehem waren de herders in het veld. Men mocht getuige zijn van de blijde boodschap die door de Engel werd gebracht. Nog steeds was het kindje Jezus niet gevonden en de reis werd daarom voortgezet. Onderweg kon men luisteren naar prachtige kerstmuziek. Muziekvereniging Jeduthun had voor deze gelegenheid een aantal muziekgroepjes samengesteld die live de zo bekende kerstmelodieën ten gehore bracht.

Uiteindelijk, na een wandeling van ongeveer 1,8 km, werd het kindje Jezus gevonden. Net als in de bijbel lag dit prachtige kindje in doeken gewikkeld, in een kribbe met stro in een stal. Ondanks dat de verteller een prachtig verhaal had over dit kindje, ging alle aandacht naar Jezus. Een rol, ‘gespeeld’ door de 4 maanden oude Lucas!

Na dit hoogtepunt van het prachtige kerstverhaal stond de warme chocolademelk, koffie / thee en ranja te wachten in de Sprankel en ook van de k

erstkransjes werd heerlijk gesmuld. Nogmaals kon geluisterd worden naar de prachtige muziek van het jeugdorkest van Jeduthun. Ook kwam koning Herodes nog even checken of het kindje Jezus gevonden was. Hoewel de verleiding groot was, hield iedereen de lippen stijf op elkaar.

Voor mensen die nog niet het typische kerstgevoel, wat bij de maand december hoort, hadden, was dit een mooie opmaat naar Kerst. Met heel veel dank aan de mensen van de Evangelisatiecommissie die maandenlange voorbereiding hebben gehad om dit evenement te organiseren.