Kniepertjes- en Spekdikkenactie

De kniepertjes en spekdikken actie is van oorsprong een actie van de vrouwenvereniging ‘Dorcas’. Men is in de jaren 60 begonnen met het bakken van oliebollen. Doordat er meerdere verenigingen dezelfde actie hadden is men overgegaan naar de kniepertjes en spekdikken. Er is een commissie die eind oktober samenkomt om alle dingen te regelen zodat de actie zonder problemen verloopt. Dankzij de vele vrijwilligers die gevraagd worden of spontaan komen kunnen begin december de kniepertjes gebakken worden. Hetzelfde geldt tussen kerst en oud-en nieuw, dan worden de spekdikken gebakken. In dezelfde periode worden de kniepertjes en spekdikken verkocht in ‘De Sprankel’ en gaat de jeugd op pad in Sellingen en omstreken.

Tijdens het bakken wordt de vrijwilliger goed verzorgd. Men komt regelmatig langs om de inwendige mens te verzorgen. Tussen de middag krijgt men een warme maaltijd aangeboden, meestal staat er ‘snert’ of stamppot op het menu. De opbrengst van de actie is voor het onderhoud van de gebouwen van de Hervormde gemeente.

Wilt u met eigen ogen aanschouwen hoe vrijwilligers tussen Kerst en Oud en Nieuw duizenden spekdikken tussen de ijzers vandaan toveren? Kom dan gerust een kijkje nemen. U mag uiteraard ook zelf achter het spekdikkenijzer plaatsnemen om uw eigen spekdikken te bakken. Komt gerust een keertje langs en proef de alom bekende Sellinger lekkernijen.

Kniepertjes en spekdikkenactie 2017

Ook dit jaar zal de heerlijke geur van kniepertjes en spekdikken weer over Sellingen zweven. Heel veel mensen uit ons dorp en wijde omgeving zullen naar De Sprankel afreizen om deze lekkernijen bij ons te kopen. Maar . . . . . voor het zover is zal er een hoop werk verzet moeten worden. Daarom nodigen we iedereen uit om ons op één of andere manier te komen helpen. Oudgedienden weten precies wat er gedaan moet worden en doen dat dan ook, ieder naar eigen kunnen.Voor de nieuwkomers onder ons even het volgende. De zaal moet worden omgebouwd en alles klaargezet. Daarna gaan de bakkers aan het werk. Er moet ook eten worden gekookt voor tussen de middag. En er moet natuurlijk ook weer worden schoongemaakt. Het is gezellig om met elkaar bezig te zijn en de inwendige mens wordt de hele dag door goed verzorgd. Tevoren wordt er rondgebeld met de vraag “kom je weer”.

Bent u niet gevraagd, maar wilt u wel graag helpen bel dan even naar mevr. Mettie Oost (tel. 324332), zij maakt de lijsten met wie, wanneer en waar helpt. Tenslotte zijn er heel veel jonge lui nodig voor de huis-aan-huis verkoop. En natuurlijk ook auto’s met chauffeurs. We zijn er van overtuigd dat iedereen er weer aan mee gaat helpen om deze actie ook dit jaar weer een groot succes te laten worden.

De opbrengst komt zoals ieder jaar ten goede aan De Sprankel.

De kniepertjes worden gebakken op 29 en 30 november en de spekdikken komen op 27 en 28 december van de ijzers.

Dat wilt u toch niet missen?

Bij voorbaat onze dank!

De commissie.