Buitenzijde

Het huidige kerkgebouw, dat uit forse kloostermoppen is opgetrokken, stamt vermoedelijk uit het begin van de 14e eeuw en is 22.62 meter lang, 9.10 meter breed en de muren zijn 1 meter dik. In de langsmuren van het schip zijn, waarschijnlijk in de 17e eeuw, grote ramen ingebroken met witte dagkanten, maar de sporen van oudere smalle spitsboogvensters zijn nog in het metselwerk te ontdekken. Zowel in de zuid als in de westmuur treffen we een dichtgemetselde ingang aan.

Het koor heeft een driezijdige sluiting. Op de hoeken van deze koorsluiting zijn eenmaal versneden steunberen geplaatst die evenals de koorsluiting zelf zijn bedekt met holle en bolle pannen, ook wel “monniken en nonnen” genoemd. Onder de pannen van het koor gaat een fraaie 13e- eeuwse eikenhouten kap schuil. De rest van de kerk is bedekt met oud Hollandse rechtse pannen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aan de noordkant is tijdens de restauratie in 1972-1973 een nieuwe consistoriekamer gebouwd op de fundamenten van een vroegere “gerfkamer”. Een gerfkamer was de ruimte waar de priester ondermeer zich in zijn liturgische kledij hulde, alvorens hij het koor betrad. Het middeleeuwse woord ‘gerven’ betekent ‘zich gereedmaken’.

Tussen de vensters in de noordgevel bevindt zich de huidige ingang van de kerk. Het afdakje boven de deur beschermt een middeleeuwse schildering die in de boogvulling is aangebracht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA