Persoonlijk bericht van onze predikant september 2020

Lieve mensen van onze prachtige gemeente te Sellingen,

Wat is de hele corona periode eigenlijk ook een moeilijke en zware periode. Ik zie veel mensen die eenzaam worden door het gemis aan sociale contacten. Ik spreek veel mensen die het heel erg missen ook, om samen gemeente te zijn. En ik krijg de vraag: “Dominee of Bram, hoe is dat om voor een lege kerk voor te gaan?” Buiten het feit dat ik kan zeggen dat ik heel dankbaar ben dat wij door onze huidige technieken toch door kunnen gaan met onze diensten, moet ik ook bekennen dat ik de gemeenschap in de kerk meer begin te missen. Hoe mooi het ook is dat wij zo onderling verbonden zijn met elkaar, geestelijk, op afstand, niets kan op tegen de daadwerkelijke gemeenschap die je met elkaar hebt als je samenkomt, elkaar spreekt in de kerk, pepermunt uitdeelt aan je buurman of buurvrouw. Niets kan op tegen de daadwerkelijke gemeenschap in het huis van de Heer.

De komende periode willen we proberen om de diensten, waar mensen naartoe kunnen komen, weer op te starten, dat wordt ongetwijfeld spannend. Dat geldt voor ons als kerkenraad, en voor mij als dominee zeker ook. Maar het is ook nodig. De kerk, de gemeenschap van Christus kan namelijk niet voortbestaan zonder mensen. Natuurlijk kun je geloof vinden buiten de kerk, en vaak is dat net zo echt of puur, maar zonder gemeenschap is er steeds minder grond om dat geloof uit te dragen en daadwerkelijk door te geven. Gemeenschap ben je dan ook niet alleen voor jezelf. Gemeenschap vorm je voor elkaar, voor anderen, zowel binnen als buiten de gemeente. Zodat zij ook geraakt kunnen worden door Jezus, door God, door de Geest, door Zijn liefde.

Daarom, als we straks weer samen mogen komen, en als we daar de komende tijd mee starten, help mee te dragen aan onze gemeenschap, aan onze kerk. Want de kerk kan niet zonder jou, zonder u. En ik vraag u en jou je ook in te schrijven voor de diensten, als het veilig is, en jouw of uw gezondheid dat ook toelaat. Ook als je de afgelopen tijd hebt afgestemd op de kerkradio, op internet, op live streams of achteraf hebt terug gekeken, misschien kom je al tijden niet meer naar de kerk. Christus roept ook jou. Kom je geloof opbouwen, kom bouwen aan Gods gemeente. Want de kerk kan niet zonder jou. De gemeenschap heeft jou nodig. Alleen samen kunnen we ons geloof doorgeven.

Hartelijke groet,
Ds. Bram Verduijn